Kongle Lampe – PH Kongle fra Louis Poulsen

Louis Paulsen Kongle lampe ble designet av Poul Henningsen. Kongle lampen er en del av PH serien som Poul Henningsen startet å designe på i 1920. Kongle lampen ble først produsert i 1958.

Les mer om PH Kongle Lampe hos Room21!

Kongle lampen er designet for å skjule lampens lyskilde. Dette for å gjøre den blendefri. Lampen består av totalt 72 løv. Disse er fordelt på 12 rader som hver har 6 kongleblader.

Hver av radene i kongle lampen er forsøvet slik at hver rad overlapper den forrige. Dette gjør at man beskyttes for det skarpe lyset fra pæren.

Kongle Lampe bestiller du her!

PH Kongle Lampe på Andre Språk

Da Poul Henningsen er dansk, er det opprinnelige navnet på denne lampen «PH Kogle» lampe. Kogle er dansk for kongle. Også i Tyskland synes de den ligner på en kongle. Der heter kongle lampen «PH Zapfen».

I Storbritannia synes de derimot at lampens form lignet mer på en artisjokk. Med bakgrunn i dette har den på engelsk fått navnet «PH Artichoke».

Bestill PH Kongle Lampe hos Room21.no!

Et Kulturikon

Kongle lampen er kanskje en av de mest ikoniske innenfor designerlamper. Lampen har et utseende som du raskt kjenner igjen, samtidig som den utstråler kvalitet og en sans for detaljer.

Designeren av Kongle lampen, Poul Henningsen, står også bak flere andre klassiske designerlamper. Blant disse er PH5 lampen og PH 50 lampene.

Kongle lampen var opprinnelig et bestillingsverk. I 1957 ble Poul Henningsen kontaktet av Eva og Niels Koppel som ønsket en designer som kunne stå for belysningen til deres nye restaurant Langeliniepavillon i København.

Kilde: Designerguide.dk, Wikipedia

Annet: